Please set your Main Menu on the Appearance > Menus page. For more information please read the documentation.

Kilpapurjehdus pitää suosiostaan kiinni olympiakisoissa

Kilpaa voi purjehtia minkälaisella ja minkä kokoisella laivalla tahansa. Kilpailut voivat kestää vain pari tuntia tai useita päiviä, tai kilpailla voi yksin tai monikymmenpäisen miehistön kanssa. Variaatioita ja muotoja löytyy paljon. Nykyisin varsin suosittua ovat varsinkin Mach Racingit, jossa samanaikaisesti kilpailee vain kaksi venekuntaa tiettyä reittiä pitkin. Viime aikoina kilpapurjehdus on nostanut suosiotaan ja katsojiakin purjehduskisoille riittää. Mutta mitä kilpapurjehdus oikeastaan on? Näkyvintä kilpapurjehdus on nimenomaan olympiakisoissa.

Kilpapurjehduksen kattojärjestö Suomessa on Suomen Purjehdusliitto, joka on perustettu vuonna 1906. Se on toiminut aktiivisesti suomalaisessa kilpailumenestyksessä ulkomailla.

Olympialaisissa kilpapurjehdus loistaa

Olympialaisiin purjehdus otettiin omaksi lajikseen niinkin varhain kuin vuonna 1900. Eikä tämä ole ihme. Purjehdus on aina nähty jalona urheilumuotona, eikä se ole vähentänyt suosiotaan nykyäänkään osana Olympialaisia. Nykyään purjehdusluokkia Olympialaisissa on jopa kahdeksan.

  • 470: Tähän luokkaan osallistuvat sekä miehet että naiset. 470 tarkoittaa kahden hengen bermudakattua purjejollaa, joka on saanut nimensä sen rungon kokonaispituudesta, joka on 470 cm. Tämä jolla on äärimmäisen suorituskykyinen, eikä ole äärimmäisen vaikea hallittava, mutta ei myöskään sovi täysin aloittelijalle. Kilpailuissa miehistön ideaalinen kokonaispaino on 110-145 kg, joten vene sopii loistavalle sekä miehille että naisille. Miehistön täytyy osata toimia hyvin yhdessä, sillä jollassa on vain yksi trapetsi sekä spinaakkeri.
  • E-jollat: Naiset kilpailivat tässä sarjassa vain vuosina 1992-2004. Vuodesta 2008 lähtien naisille tuli uusi venetyyppi nimeltä Laser Radical. E-jollat ovat kuitenkin tämän hetken suosituimpia kevytveneitä. Niitä voi käyttää samanaikaisesti yksi tai kaksi ihmistä ja ne ovat erittäin nopeita. E-jollan suunnitteli belgialainen Alois Ronald vuonna 1960.
  • Elliot 6m: Elliot on kölivene, jolla on kilpailtu ensimmäistä kertaa Olympialaisissa vuonna 2012 naisten Mach Racing -luokassa. Silloin Suomen naisten kisatiimi Silja Lehtinen, Silja Kanerva ja Mikaela Wulff nappasivat kotiin pronssimitalin. Helsinkiin vuonna 2009 perustettu Audi HSS Mach Race Center valmistaa kilpailijoita nimenomaan vuoden 2018 kesäolympialaisia silmällä pitäen. Se on yksi Elliot 6m:n neljästä kansainvälisestä keskuksesta.
  • Finnjolla: Finnjolla on saanut nimensä siitä, että se valmistettiin nimenomaan vuoden 1952 Helsingin kesäolympialaisiin. Jollan on suunnitellut ruotsalainen Richard Sharby vuonna 1949. Tällä jollalla kilpailevat nykyään olympialaisissa vain miehet ja se luokitellaan heavy -kategoriaan. Purjehtijoilla olisi hyvä olla painoa vähintään 85 kg, mutta mieluiten jopa 90kg. Olympiatasoisten purjehtijoiden paino liikkuu 85 kg ja 115 kg välimaastossa.
  • Laser: Laser esitettiin New Yorkin venenäyttelyssä vuonna 1971. Se on ollut mukana miesten sekä naisten kategoriassa Atlantan Olympialaisista alkaen. Pekingin olympialaisista alkaen naiset kilpailivat pienemmällä aluksella nimeltään Laser Radical. Tiukkojen kilpailusääntöjen vuoksi jollat ovat aina lähes identtisiä, minkä vuoksi voittaminen vaatii erittäin hyvää purjehdustaktiikkaa.
  • Star: Star on kahden hengen klassinen kölivene. Se on suunniteltu vuonna 1910. Vuoden 1932 Los Angelesin Olympialaisista alkaen Star on ollut sekä miehille että naisille avoin olympialuokka. Ainoastaan vuoden 1976 Montrealin olympialaisissa sen korvasi Tempest-luokka. Vuonna 2004 Star-luokka varattiin vain miehille, jolloin naisille perustettiin oma Yngling-luokka. Yhdysvallat on Star-luokan menestyksekkäin maa seitsemällä olympiakullalla.
  • Purjelautailu: myös purjelautailu kuuluu osaksi olympialaisten purjehduskisoja, vaikka se yhdisteleekin sekä lainelautailua että purjehdusta. Purjelauta kehitettiin Kaliforniassa vuonna 1967 ja sen jälkeen se on saavuttanut suurta suosiota. Suomessa purjelautailusta tuli suosittua vuonna 1980, jolloin “surffailu” muodostui osaksi sen aikaista juppikulttuuria. Olympialaisissa purjelautailu tunnetaan nimellä RS:X. Se hyväksyttiin osaksi virallisia olympialajeja vuoden 2008 olympialaisiin ja on siitä lähtien pitänyt pintansa virallisena olympialajina.