Please set your Main Menu on the Appearance > Menus page. For more information please read the documentation.

Matkakohde hukassa? Mistä parhaat purjehduskohteet?

Purjehtiminen on hieno harrastus ja joskus sitä haluaa päästä kokemaan ulkomaille. Mikä olisi siis paras matkakohde päästä kokemaan purjehduksen ihmeet?

Neitsytsaaret turkoosia merta pullollaan

Brittiläisillä Neitsytsaarilla Karibialla on pieni saari nimeltä Scrub Island. Sinne avattiin muutama vuosi sitten luksusresortti, johon kuuluu 24 tyylikästä merinäköalalla varustettua huonetta. Luksustasoisiin palveluihin kuuluvat henkilökunnan lisäksi oma kokki.

Mutta tämä luksustason hoito ei ole edes parasta. Saari on lähes asumaton, joten luvassa on taattua hiljaisuutta ja rauhaa. Ilmasto saarella on ihanteellinen ympäri vuoden, sillä lämpötila pysyttelee mukavasti 21 ja 32 asteen välissä. Purjehtijoita houkuttelevat tasaiset ja leppoisat tuulet sekä mahdollisuus tutkia naapurisaaria, joita onkin runsaasti, yli 60.

Tähän lomaresorttiin kuuluu tietysti monipuolinen satama, johon voi joko parkkeerata oman veneensä tai sitten vuokrata käyttöönsä yhden saaren veneistä päiväksi tai pariksi. Satamassa on viisikymmentä venepaikkaa. Tarjolla on myös erittäin tasokkaita ravintoloita ja muun muassa sukellusliike.

Veneilijän unelma ovat saaren lukuisat rauhalliset lahdenpoukamat, josta avautuvat upeat maisemat saareen, mutta myös merelle. Lomakohteiden kehittämisessä alueen luonto on otettu hyvin huomioon, joten veneilijä voi huoletta mutta kunnioituksella ihailla saaren rikasta luontoa. Scrub Island on lähes kokonaan vapaa autoilta ja muilta moottorikulkuneuvoilta ja kulku saarelle tapahtuu vesiteitse muitten saarten kautta.

Scrub Islandin saari sijaitsee reilut sata kilometriä Puerto Ricosta itään. Kaikista mukavin tapa saapua saarelle on lentää ensin Puerto Ricoon ja sen jälkeen Tortalon saarelle, josta on mahdollista jatkaa vesitse Scrub Islandin saarelle. Aivan halpaa hupia Scrub Islandille matkustaminen ei ole sillä Helsingistä lento voi maksaa noin tuhat euroa.

Montenegro, Välimeren helmi

Kroatian matkailun kasvu on saanut etelänaapuri Montenegron myös panostamaan matkailuun. Varsinkin purjehtijoita tämä onnistaa, sillä Montenegron kauniit maisemat ja lämpimät vedet houkuttelevat ketä tahansa seikkailuun.

Purjehtijan unelmakohteet ovat muun muassa Kotor, Tivat tai Budva, jotka sijaitsevat kaikki parin tunnin automatkan päässä Dubrovikista, jonne kulkee Helsinki-Vantaalta suorat lennot joko Finnairilla tai Norwegianilla. Monet purjehtijat ovat kehuneet esimerkiksi suojaisaa Kotorin lahtea, jossa ei vielä näy liikaa turisteja, mutta varustelutaso ja luonnonkauniit maisemat ovat henkeäsalpaavat. Montenegrossa on luonnollisesti myös vielä edulliset hinnat verrattuna esimerkiksi suosituimpiin Välimeren lomakohteisiin kuten Italiaan tai Etelä-Ranskaan.

Montenegron lähialueilta löytyy kuitenkin useita venetsialaistyylisiä kaupunkeja, sillä lähes koko 1500-luvun Venetsian valta ulottui lähes koko Adrianmeren rannikon. Jos siis matkaaja on kiinnostunut arkkitehtuurisesta historiasta, paikalta löytyy useita kiinnostavia muureja, luostareita ja kirkkoja.

Kotorilahtea kutsutaan myös Euroopan eteläisimmäksi vuonoksi, sillä sen kummallakin puolella olevat vuoret ulottuvat korkeuksiin. Todellisuudessa Kotorinlahti on uponnut jokilaakso eikä niinkään vuono, mutta silti sen kauneutta ei kannata jäädä ihailematta. Lahden eteläisessä päässä sijaitsee myös Unescon kulttuurihistoriallinen suojelukohde. Siellä myös sijaitsee niin sanottu hautausmaasaari, joka on innoittanut monia taiteilijoita romantiikan aikana.

Montenegron tärkein satamakaupunki Bar sijaitsee hieman Kotorinlahdelta etelään ja on purjehdusmatkaajalle ehdoton kohde, jos Montenegrossa aikoo vierailla. Kotorinlahden ja Barin kaupungin välistä löytyy myös paljon ihasteltavaa pienine kylineen ja luonnonlahtineen. Niinpä matkanteko ei käy tylsäksi. Esimerkiksi pieni Bigovan kalastajakylä on tunnelmallinen ja rauhallinen paikka pysähtyä.

Adrianmerellä purjehdusvaihtoehtoja riittää, eikä Montenegron kiertäminen ole suinkaan ainut vaihtoehto. Esimerkiksi Kroatian puolelle pääsee helposti ja vaivatta ilman suurempia rajamuodollisuuksia. Lisäksi Adrianmeren halki Italian puolelle pääsee helposti, sillä meri on kohtuullisen suojaisa ja kohtuullisen kokenut purjehtija ylittää sen helposti. Italian eteläisellä itärannikolla sijaitsee muun muassa Bari, joka kannattaa käydä purjehtijan vilkaisemassa,