Please set your Main Menu on the Appearance > Menus page. For more information please read the documentation.

Purjehdus kiinnostaa – loistavia syitä aloittaa purhehdus

Purjehdus on yksi vapaa-ajan harrastus, joka vetää eniten uusia aloittajia joka vuosi. Kiinnostaako siis purjehdus, mutta et ole vielä aivan täysin varma, onko se sittenkään oma juttusi. Meripahoinvointi ehkä pelottaa tai liian vaalea ihosi saa sinut helposti palamaan. Onko uimataidossasi kehittämistä, etkä ole ihan varma, oletko valmis purjehtimisen aloittamiseen. Ei tarvitse hätiköidä. Purjehtimisen aloittamiseen on monta loistavaa syytä.

  • Koko päivä ulkona!

Vaikka ihosi saattaa nyt näyttääkin vaalealta, purjehdusta harrastaessa luonnollinen rusketus tulee kuin itsestään. Hyvä aurinkosuojakertoimet on kuitenkin hyvä muistaa, sillä vesi heijastaa kaksinkertaisesti auringonvalua, kuin maalla ollessaan. Ulkona olemisesta on myös muut hyvät puolensa. Kauniit luonnonmaisemat ja raikas ilma tekevät sekä sielulle ja ruumille hyvää ja purjehtimisen jälkeen tunnet itsesi rauhalliseksi ja rentoutuneeksi aivan uudella tavalla. Vapauden tunne ja luonnon äänettömyys voi olla myös huumaavia ja aivan mahtavia kokemuksia.

  • Kursseille tulo on helppoa!

Kursseilla opetetaan kaikki alusta alkaen, joten on turha pelätä, että aloittaessa täytyisi jo osata jotain. Kukaan ei ole seppä syntyessään ja jopa kuuluisimmat kilpapurjehtijat ovat joskus olleet aivan noviiseja. Kursseilla opetetaan sekä käytännön asiat kuten veneen käsittely, mutta myös teoriapuoli, esimerkiksi veneessä tarvittava sanasto. Kokemusta jo kartuttaneet purjehtijat voivat osallistua esimerkiksi perämieskurssille, jossa jo opetetut perusasiat pääsevät syvällisemmän tarkastelun alle. Teoriakurssit järjestetään usein talviaikaan, kun varsinaista purjehdusta ei ole mahdollista harrastaa. Varsinaiseen purjehtimiseen pääsee kiinni teoriakurssin suorittamisen jälkeen joko ilta- tai viikonloppukurssein.

  • Purjehtimisen aloittamiseen ei ole ikärajaa!

Ikä ei ole mikään este purjehduksen aloittamiselle, kunhan muistaa tiedostaa omat rajoitteensa ja toimintakykynsä. Esimerkiksi veneeseen hyppääminen ja kannella liikkuminen tulee olla hallussa, jos mielii aloittaa purjehduksen, mutta tämä sujuu kaikilta ikäluokilta, jos kunto on tarpeeksi hyvä. Mahdollisista rajoitteista voi toki kertoa kurssin vetäjälle. Jos siis kokee olevansa liian vanha tai nuori uuden harrastuksen aloittamiseen, ei ole mitään syytä huoleen. Monet purjehdusseurat ottavat mukaansa ennakkoluulottomasti ikään katsomatta uusia jäseniä.

  • Löydät uusia ystäviä!

Monet purjehtijat ovat hauskaa, urheilullista ja rentoa porukkaa, joten tutustuminen toisiin onnistuu helposti ja luonnollisesti. Purjehduksen parista on mahdollista löytää elinikäisiä ystäviä, joiden kanssa on jo valmiiksi yhteistä ja mielekästä toimintaa. Myös kansainvälisissä purjehdustapahtumissa on mahdollista löytää ulkomaalaisia ystäviä ja kartuttaa kielitaitoa.

  • Uusiin paikkoihin tutustuu helposti!

Uusiin ja mielenkiintoisiin paikkoihin tutustuu helposti. Vesitse saattaa tulla käytyä saarissa ja rannoissa, joista ei olisi maateitse matkatessa uskaltanut uneksiakaan. Monet purjehtijat myös harrastavat sukellusta, joten jos veden maailma kiehtoo enemmän, on mahdollista myös harkita hankkivansa sukelluskortti. Tällöin kiehtovaan vedenalaiseen maailmaan on mahdollista päästä osallistuvansa paremmin.

  • Ei tarvitse välttämättä asua rannikolla!

Suomessa asuessa on se hyvä puoli, että koko maa on järviä täynnä ja purjehtimisesta kiinnostuneen ei välttämättä tarvitse asua rannikolla. Lähes jokaisessa suurimmassa järvessämme, varsinkin Saimaalla toimii omat purjehdusseurat, jotka ovat valmiita ottamaan ja opettamaan uusia jäseniä. Kannattaa etsiä omaa paikkakuntaa lähinnä oleva seura ja ottaa heihin rohkeasti yhteyttä, jos purjehtimisen aloittaminen kiinnostaa.

  • Vieläkö mietityttää?

Purjehdusta voi myös pikaisesti kokeilla tarkistaakseen onko laji juuri sinulle. Monella paikkakunnalla järjestetään niin sanotut Sail Day -päivät, jolloin purjehdusta on mahdollista hieman kokeilla ilman että harrastusta vielä varsinaisesti aloittaa. Myös jonkun tutun veneen kyytiin pääseminen voi olla yksi vaihtoehto purjehduksen kokeilemiselle, eikä niinkään huono vaihtoehto. Silloin voi päästä purjehduksen tunnelmaan turvallisesti ja kokeilemalla ilman turhia paineita suoriutumisesta.