Please set your Main Menu on the Appearance > Menus page. For more information please read the documentation.

Purjehtiminen elämäntapana – voiko lasten kanssa purjehtia maailman ympäri?

Moni haaveilee myyvänsä omaisuutensa, ja jättävänsä kaiken taakseen lähteäkseen merille. Haavetta kuitenkin saattavat varjostaa omat pelot tai epäilykset, velvollisuudentunto tai lapset. Usein ajatellaan, ettei lapsiperheen ole mahdollista lähteä tutkimaan maailmaa samalla tavalla kuin perheettömien – turvallisinta olisi matkustaa kerran vuodessa Gran Canarialle ja siinä se. Suomalainen Meretniemen perhe kuitenkin todisti ennakkoluulon vääräksi, sillä he ovat yksi niistä lapsiperheistä. jotka aikovat seilata maailman ympäri. Meretniemen perhe nosti ankkurinsa Turkissa kesäkuussa vuonna 2016.

Meretniemen perheeseen kuuluvat 4-, 6- ja 9-vuotiaat lapset. Vanhemmat myivät kesämökkinsä, autonsa ja omakotitalonsa Kirkkonummella, ja nyt heidän kotinsa on Swan 57-merkkinen purjevene. Vuosien suunnittelutyön tuloksena he vihdoin saivat aluksensa vesille, ja suunnistivat kohti Atlanttia. Ystävät ja sukulaiset pitivät heitä hulluina, mutta epäilyksistä huolimatta he kuitenkin päättivät toteuttaa unelmansa.

Miten kolmilapsinen perhe sitten onnistuu purjehtimaan maailman ympäri? Tarvittiin paljon suunnittelua, suuret varastotilat ruoalle ja muille tarvikkeille, sekä taitoja hankkia tarvittaessa ruoka luonnosta. Meretniemien maailmanympärimatka kestää yli kuusi vuotta, ja sen aikana on määrä käydä 75 eri maassa. Matkan reitti on suunniteltu niin, että pahimmat myrskyalueet vältetään. Kuitenkin purjehtiessa on hyvä ottaa huomioon, että isojakin aikataulumuutoksia voi tapahtua. Meretniemien oli tarkoitus pysähtyä Kap Verdellä vain viikon verran, mutta pysähdys kestikin peräti kuukauden merivirtauksista johtuen.

Vene on varustettu puolen vuoden ruokatarvikkeilla kerrallaan. Veneessä on myös uuni, hella, jääkaappi ja pakastin, jotta ruoanlaitto onnistuu. Perhe esimerkiksi leipoo omat sämpylänsä joka toinen päivä. Lisäksi veneestä löytyy kaksi vessaa, joten ahdastakaan ei pitäisi tulla.

Meretniemien päätös syntyi seikkailunhalun lisäksi siitä, että he kokivat näkevänsä lapsiaan aivan liian harvoin. Normaaliarjessa lapset ovat usein päiväkodissa ja vanhemmat töissä, jolloin lapsia näkee vain pikaisesti työpäivän jälkeen. Nyt tilanne on aivan erilainen, sillä Meretniemen perhe viettää lähes kaiken aikansa yhdessä.

Perheen lapset käyvät kotikoulua – tai tässä tapauksessa venekoulua. Matematiikkaa opetellaan veneen toimintojen kautta, ja maantieto tulee tutuksi luontaisesti matkatessa. Suomalaiseen opettajaan ollaan yhteydessä säännöllisesti Skypen välityksellä, ja materiaaleina käytetään sekä suomalaista että australialaista oppimateriaalia. Meretniemien mukaan aika oli juuri nyt otollinen kuuden vuoden merimatkapurjehdukseen, sillä kukaan lapsista ei ollut enää vaipoissa, ja toisaalta he olivat vielä niin pieniä, ettei kotimaahan ollut minkäänlaisia pakottavia siteitä.

Lapset ovat olleet alusta saakka matkasta innoissaan. He ovat aina täysillä mukana siinä, mitä vanhemmat tekevät, eivätkä voisi olla iloisempia päästessään näkemään niin paljon maailmaa. He pitävät leikkimisestä eri maalaisten lasten kanssa, ja puhuvat jo sujuvasti englantia sekä vähän espanjaa. Mutta vaikka perhe onkin saanut paljon kannustusta, myös ikävää palautetta on tullut. Jotkut ovat jopa uhkailleet lastensuojeluilmoituksella.

Vanhemmat ovat jo entuudestaan viettäneet paljon aikaa purjehduksen parissa, joten oikeastaan mikään ei ollut suurelle maailmanympärysmatkalle lähtiessä uutta. Esimerkiksi perheen isä, Tuomo Meretniemi, oli purjehtinut paljon Itämerellä ja Saimaalla lapsuudestaan lähtien. Hänen nuoruutensa harrastuksiin on kuulunut myös kilpapurjehdus.

Vaikka merimatka antaa paljon, voi se myös ottaa. Meretniemet eivät omista muuta kuin pienen varastollisen verran tavaraa Suomessa, ja paluun lähestyessä täytyy luottaa siihen, että töitä taas löytyy Suomessa. Sen lisäksi vanhempien vastuulla on paljon konkreettisemmin perheen hyvinvointi. He nukkuvat laivalla vuoroissa, sillä jos loppujen lopuksi palkinto voi olla suurempi, kuin olislaiva pääsee ankkureista, se voi ajautua kiville tai pois kurssista. Lisäksi veneessä on jatkuvasti jotain pientä korjattavaa, joten oikean rytmin löytäminen veneilyyn on vienyt aikaa.

Kaiken kaikkiaan Meretniemen perhe on näyttänyt, että mikä vain on mahdollista myös lasten kanssa oikeanlaisella suunnittelulla ja tahdonvoimalla. On hyvä tietää mitä haluaa, ja tietää mitä siitä joutuu maksamaa, ja joskus palkinto voi olla suurempi kuin etukäteen olisii osannut uneksiakaan.