Please set your Main Menu on the Appearance > Menus page. For more information please read the documentation.

Tall Ship Races – Itämerellä neljännesvuosittäin järjestettävä korkeiden laivojen purjehduskilpailu kerää katsojia

Tall Ship Races on vuosittain järjestettävä suurten purjealusten purjehduskilpailu, johon osallistuu laivoja kaikkialta maailmasta. Joka neljäs vuosi kilpailu järjestetään Itämerellä. Viimeisin Tall Ship Races:in kisaaminen Itämerellä tapahtui vuonna 2017, joten seuraavaa kertaa saadaan odottaa vuoteen 2011.

Vuoden 2017 kävijäennätys Turussa

Vuonna 2017 Turku teki oman kävijäennätyksensä, kun laivat parkkeerasivat muutamaksi päiväksi Aurajoen rantaan. Niinpä sadat tuhannet tyytyväiset laivojen ihastelijat matkasivat Aurajoelle katsomaan kauniita aluksia. Tapahtuma oli yksi Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kohokohdista. Yksi Suomen ylpeydenaiheista onkin se, että Turku on toiminut kilpailun isäntäsatamana useammin kuin mikään Itämeren kaupunki. Vuonna 2018 kilpailun suojelijana toimi presidentti Sauli Niinistö.

Myös Kotka ja Helsinki ovat osallistuneet kisaan

Muita Suomen kaupunkeja, jotka ovat osallistuneet kisaan, ovat olleet Kotka ja Helsinki. Lisäksi useina vuosina Maarianhamina on ollut epävirallinen käyntisatama. Joka kerta, kun kisa on järjestetty Suomessa, se on kerännyt satoja tuhansia kävijöitä ja jotkut voivat pitää sitä vuoden kesätapahtumana ja kohokohtana. Muina vuosika kisa on järjestetty esimerkiksi Pohjanmerellä, Välimerellä tai Atlantilla UK:n ja Espanjan välissä.

Säännöt ja reitit

Sääntöjen mukaan vähintään puolet laivan miehistöstä on oltava nuoria, 15-25-vuotiaita. Vuoden 2017 reitti kulki Ruotsin Halmstadista Kotkaan ja sitä kautta Turkuun. Suomesta laivat matkasivat Liettuan Klapediaan ja sieltä Puolan Szczeciniin, joka oli kilpailun päätesatama. Alukset saapuivat Turkuun 20.7, jolloin aluksia oli mahdollista päästä ihailemaan. Kuitenkin innokkaille purjehtijoille ratkesi suru-uutinen, sillä Aurajoki oli suljettu normaalilta veneliikenteeltä koko tapahtuman ajan. Suuret ja mahtavat alukset, joita ei pääse monesti ihailemaan, olivat kuitenkin varmasti pienen liikennekatkoksen väärti.

Purjealusten ja kisan historiaa

Toisen maailmansodan jälkeen purjealusten kulttuuri oli pikkuhiljaa kuolemassa globaalin kehityksen ja teollisen vallankumouksen jälkimainingeissa. Vaikka ensimmäinen rautainen moottorialus oli jo laskettu vesille 1800-luvulla, purjealukset olivat onnistuneet pitämään pintansa vielä 1900-luvun puoliväliin.

Ensimmäisen Tall Ship Races -kisan järjesti lontoolainen liikemies, Bernard Morgan, vuonna 1956. Tämä kilpailu oli tarkoitettu alun perin ainoaksi suurten purjelaivojen kisaksi, mutta kisa sai niin paljon suosiota, että sen järjestämistä jatkettiin. Kilpailu järjestettiin purjelaivojen aikakauden lopun kunniaksi ja sen reitti kulki Torquiasta Lissaboniin.

Sponsorit

Kilpailua on sponsoroinut pitkään kansainvälinen purjehdusorganisaatio Sail Train International, joka on perustettu edistämään kansainvälisiä suhteita purjehduksen ystävien välillä. Sen tehtävänä on edistää nimenomaan nuorten ihmisten purjehdustaitoja, ja sen vuoksi myös Tall Ship Races -kilpailussa suurimman osa miehistöstä tulee olla nuoria. Organisaatio on rekisteröity Hampshireen, Iso-Britanniaan. Tall Ship Races -kilpailun lisäksi organisaatiolla on tarjolla pienempiä kisoja sekä erilaisia seminaareja ja kursseja. Jäsenmaihin kuuluu yhteensä 32 maata, joista löydämme esimerkiksi kaikki Pohjoismaat, Intian ja Etelä-Afrikan.

Kilpailun nimen tausta

Kilpailun nimi, Tall Ship, tulee korkeista purjealuksista. Niillä tarkoitetaan useimmiten suuria, klassisia vanhan ajan purjehdusaluksia. Korkeissa aluksissa on kaksi luokkaa: yli 40 metrin pituiset alukset kuuluvat luokkaan A ja alle 40 metrin alukset kuuluvat luokkaan B tai C, riippuen hieman laivan koosta. Korkea alus ei kuvaa mitään tietyntyyppistä alusta, vaan se kuvaa useimmiten vain suurta purjealusta.

Kuka tahansa voi osallistua

Mikä parasta, purjehdusalusten miehistöksi voi tulla kuka tahansa. Kokemusta ei tarvita, sillä aluksilla on myös sen vakituinen miehistö. Niinpä kuka tahansa voi osallistua kisaan ja saada elämänsä kokemuksen. Ikä voi olla mikä tahansa, mutta varsinkin nuorta miehistöä kaivataan. Sail Training International:in sivuilta löytyy tarkat ohjeet siihen, miten mukaan voi päästä.

Vuoden 2018 kisa järjestetään Pohjanmerellä ja reitti kulkee alustavasti UK:n Sunderlandista Tanskan Esbjerkin kautta Norjan Stavangeriin ja sieltä Hollannin Harlingeniin, joka on kilpailun päätesatama. Kisan alkamispäivä on 11. heinäkuuta.